Hest og frakturer

16.07.2016
Artikkelbilde
Calcaneus fraktur

Frakturer er ofte hesteeieres verste mareritt, men i mange tilfeller kan vi hjelpe. Den siste tiden har vi hatt flere tilfeller med kompliserte brudd og her er noen eksempler på hva vi kan gjøre når uhellet er ute. Våre kirurger har god og lang erfaring i å stabilisere brudd med spesialskruer og plater. 

Calcaneus fraktur

Denne hesten ble funnet stokkhalt med en hoven hase etter sammenstøt med annen hest. Lokal veterinær tok røntgen ute i felt og konstaterte fraktur. Hesten fikk smertestillende og en stor støttebandasje (Robert Jones bandasje) ble lagt for å stabilisere bruddet før hesten ble fraktet inn til Bjerke Dyrehospital. 

Eksempel på Robert Jones bandasje: Vi anbefaler at du tar kontakt med oss før du sender inn en hest med brudd eller potensielt brudd, da vi kan gi råd angående stabilisering av benet for å minske smerter og forhindre at bruddet utvikler seg mer.  

Vel inne på klinikken ble nye røntgenbilder tatt og det ble konstatert en transvers fraktur i calcaneus som bredte seg helt frem til det sentrale tarsalbenet. I tillegg ble det oppdaget en komminutt fraktur i distale talus med et fragment som kommuniserte med det proksimale intertarsalleddet. 

Med disse røntgenfunnene ble det besluttet å operere hesten. Hesten ble lagt i narkose og ved hjelp av røntgen ble fragmentet i talus skrudd med en 60 mm lang spesialskrue for å fiksere fragmentet. For å komme til calcaneus ble den overflatiske bøyesenen flyttet medialt, og frakturen i calcaneus ble fiksert med en plate og 8 spesielle locking screws. 

Florent og Siggi plasserer skruer guidet av direkte røntgenbilder.

En god støttebandasje av typen Robert Jones ble lagt og hesten ble assistert med tau i oppvåkningen fra anestesien for å minimere stress på frakturen. 

 

Olecranon fraktur (albuefraktur)

Denne uheldige hesten ble sparket av en annen hest på beite og lokal veterinær tok røntgen ute i felt og konstaterte fraktur i albuen. Benet ble immobilisert og hesten sendt inn til Bjerke Dyrehospital. Vel inne på hospitalet så man at sparket hadde resultert i et sår som kommuniserte med frakturen. Røntgen konstaterte en kombinasjon av type 2, 4 og 5 fraktur av olecranon på høyre fremben. 

Hesten ble operert dagen etter i full narkose. Et snitt ble lagt på baksiden av ulna for å komme til bruddet. Et løst fragment ble fiksert med en 3,5 mm kompresjonsskrue. Platen ble festet med to 4,5 mm skruer, og 6 skruer av typen 5,0 mm ”Locking screws” ble plassert. Området hvor komminutfrakturen var ble latt stående uten skrue. Collatamp, et produkt som er impregnert med gentamycin (antibiotika) ble lagt i området hvor såret var for å forhindre infeksjon fra såret til frakturplanet. Muskellag og underhud ble lukket med resorberbar sutur og hud ble lukket med stifter. 

En stor støttebandasje av typen Robert Jones ble lagt og hesten støttet med tau i oppvåkningen fra narkosen.

Vi minner om at vi som alltid har 24 timers vakt for akutt syke hester. Du kan nå oss på tlf 815 11 226.

 

 

 

 

En stor støttebandasje av typen Robert Jones ble lagt og hesten støttet med tau i oppvåkningen fra narkosen.