Norges eneste MR for hest på Bjerke

Noen ganger er det vanskelig å finne årsaken til en halthet eller lidelse i bena til hesten. Der hvor ikke ultalyd eller røntgen strekker til, kan Bjerke som eneste hospital i Norge tilby stående MR på hest. Scanningene sendes direkte til en spesialist i bildediagnostikk som innen to døgn har analysert bildene og kommer med en konklusjon som kan legges til grunn for videre oppfølging eller behandling. Snakk med din faste veterinær om dette eller ring Bjerke på telefon 22956010 for mer informasjon.

Bjerke Dyrehospital har som eneste klinikk i landet  stående MR for hest. MR er en undersøkelsesmetode som er til stor hjelp i det diagnostiske arbeidet med haltheter. MR-maskinen er spesielt bra på å visualisere bløtvevsstrukturer som sener og ligamenter, altså strukturer som ikke synes på røntgen. MR-maskinen er i stand til å skanne hestens bein opp til og med framkne og has. MR-skanningen utføres stående. Stående MR-skanning gir oss muligheten til å diagnostisere halthetsproblemer når de tradisjonelle utredningsmetodene ikke gir oss fullstendig svar. Dette gir oss muligheten til å velge den rette behandlingen.

Fordeler med stående MR:

• Høy kvalitet på bilder av skjelett og bløtvev.
  • MR er den eneste metoden ved en halthetsundersøkelse som skiller mellom de mange årsakene til smerte i hovregionen.
  • MR sørger for en sikrere vurdering av hestens prognose.
  • MR-pasienter er dagpasienter. Det vil si at du får med deg hesten hjem samme dagen undersøkelsen blir gjennomført.
  • Det er ikke behov for narkose.

Vurder MR når/ved:

• Haltheten er lokalisert til hov eller nedre del av beinet.
  • Det er ingen diagnostiske funn på røntgen.
  • En kjøpsundersøkelse.
  • Penetrerende skader i nedre del av beinet (eksempelvis spikertråkk i hoven).
  • Halthet hos løpshester med fare for brudd i nedre pipe og kodebein.
  • Oppfølging av behandling og heling før og under opptrening.

Hvor lang tid tar skanningen?

Skanningen av begge frambein tar minimum 2 timer. De fleste hestene vil få en pause på ca. 1 time mellom hver skanning. Alt metall på beina (sko og sømmer) må fjernes på forhånd. I de fleste tilfeller vil hesten bli levert på klinikken om morgenen og være klar til avhenting om ettermiddagen. Om du kommer langveis fra kan hesten komme dagen før slik at den får sjansen til å roe seg ned før undersøkelsen.

For mer informasjon, gå inn på www.hallmarq.net

Dersom du er nysgjerrig på hvordan en undersøkelse gjennomføres, gå inn på http://www.hallmarq.net/equine/videosfor å se en film om MR-skanningen.