Buggy - en øyehistorie

28.03.2014
Artikkelbilde

Sår på hornhinnen er svært smertefulle og potensielt farlige. De skyldes som regel et ytre traume mot øye, f.eks et spark, en pinne/gren eller en annen skarp gjenstand som har laget en rift. Denne type sår krever hurtig og intensiv behandling. Selv helt små perforerende sår kan føre til stor skade og betennelse i øyet slik at det kan være fare for synet til hesten. 

Buggy kom inn til oss i begynnelsen av februar med et stort smeltene sår som dekket store deler av hornhinnen. Øyet var hovent og igjenknepet, og det rant mye ekstra tåreflod. Buggy viste tegn på store smerter, og ville ikke la oss få undersøke øyet. Vi ble nødt til å gi Buggy noe beroligende samt legge lokalbedøvelse rundt øye før vi fikk tatt en titt. Det så ikke pent ut, dessverre.

Vi tok mange prøver, bl.a. ble det utført en Fluroriscin-test. Fluoriscin er et fargestoff som blir tatt opp av cellene som ligger under hornhinnen. Ved et sår blir disse cellene blottlagt og vi ser dem som et opptak av grønn farge. På denne måten kan vi bestemme størrelsen og omfanget av såret. Store deler av den nedre delen av Buggy sitt øye hadde opptak, og vi klarte å identifisere et 15mm stor rift i hornhinnen. 

Det ble tatt svaberprøver fra øyet, som vi bl.a. laget utstryk fra og så på i mikroskopet. Store mengder bakterier ble avdekket.

Et øye-kateter ble satt inn og omfattende øyebehandling iverksatt for å forsøke å redde øyet; antibiotika dråper og serum hver 2.time,  samt selvfølgelig smertestillende.

Allerede dagen derpå så vi tegn på bedring. Buggy knep øyet noe mindre igjen, og vi klarte så vidt å skimte pupillen, noe som ikke hadde vært mulig dagen før. Intensivbehandling av øyet ble opprettholdt.

Etter 5 dager var utfloden fra øyet betydelig redusert, ødemet i hornhinnen begynte å trekke seg tilbake, og pupillen kom mer og mer til syne. Men det var fremdeles langt igjen.

Etter 12 dager begynner Buggy desverre å vise ubehag igjen. Det viste seg at Buggy hadde fått en ny infeksjon i øyet med en bakterie som heter Pseudomonas. Ny antibiotika behandling rettet mot Pseudomonas bakterien ble satt i gang.

Etter 2 dager så vi heldigvis en bedring, igjen.

Så, tilslutt etter 22 dager på hospitalet er øyet til Buggy endelig såpass mye bedre at det var på tide å reise hjem. Dog mot at eier måtte fortsette å dryppe øyet 4 ganger om dagen, og ny kontroll av øyet om 1 uke.

I midten av mars, etter 2. kontroll hjemme på stallen så øyet til Buggy slik ut. Endelig var Buggy så frisk at vi kunne droppe medisiner!

Det hvite arret i nedre del av øyet vil nok dessverre forbli. Håpet er imidlertidig at arret kan reduseres noe yteligere. Resten av hornhinnen er per i dag klar og gjennomsiktig. Neste kontroll er om 1 måned, vi håper vi er like fornøyde med framgangen da.