Komplikasjoner i sen drektighet

02.05.2013
Artikkelbilde

Normal drektighet hos hoppe er fra 320 til 360 dager, men normale føll har også blitt født etter både 305 og 400 dagers drektighet. Normalt setter hoppa jur en til to uker før følling, og for tidlig utvikling av jur kan være et tegn på at noe er galt. Det er viktig at eier følger nøye med på hoppa i sen drektighet for å kunne plukke opp tegn på drektighetskomplikasjoner tidlig, slik at man får behandlet dette så fort som mulig og forhindret abort.

Symptomer på komplikasjoner i sen drektighet er blant annet utflod fra vulva, kolikksymptomer, for tidlig utvikling av jur og melkeproduksjon, samt endring av bukens form, og hevelse under buken foran juret. Utflod fra vulva kan komme som følge av placentitt, traume, for tidlig løsning av morkake og urinveisinfeksjoner.

Kolikksymptomer kan komme som følge av økt væskeansamling i fostermembranene, revning av muskulatur i bukvegg, dreining av livmor, abort eller for tidlig følling, hypermobilitet hos fosteret, revning av livmoren, eller kun som følge av at hoppa har kommet langt i drektigheten og er ukomfortabel på grunn av størrelsen på føllet. Det kan også være viktige årsaker til at hoppa har kolikk som ikke er relatert til drektigheten, som for eksempel kolon torsjon eller andre tarmrelaterte kolikksmerter. Det er derfor viktig at hesten alltid blir undersøkt av veterinær når den viser tegn på kolikk for å avgjøre om det er noe som må behandles.

For tidlig utvikling av jur kan være tegn på betennelse i morkaka, for tidlig løsning av morkake, tvillingdrektighet, abort eller andre ukjente årsaker.

Dersom hoppa er hoven under buken, kan dette være et tegn på revning av muskulatur i bukvegg, men det kan også være en normal reaksjon på sen drektighet eller andre sykdomsprossesser (for eksempel lavt proteinnivå i blodet).

Det er også viktig å passe på at hoppa ikke slutter å spise over lengre tid. Da kan hoppa utvikle hyperlipemi som er en uheldig økning i fettnivået i blodet. Symptomer på dette er at hesten slutter å spise, blir gul på slimhinner, blir nedstemt, viser muskelsvakhet, får problemer med å svelge, får venetromber og hevelse under buken. Alle symptomene trenger ikke være tilstedet på en gang. Blodprøver vil vise om dette er til stede. Forebygging er alltid bedre enn behandling, og det er derfor viktig å passe på at drektige hopper alltid får i seg nok næring. Er du i tvil, tilkall veterinær som kan ta blodprøver og supplementere næringsinntak med Glukosedrypp og eventuelt sondefôring om nødvendig.

Dersom en hoppe har noen av de overnevnte symptomene bør den undersøkes grundig av veterinær. Mistenker man betennelse i morkaken er ultralyd et viktig hjelpemiddel for å bekrefte dette.  Rektalundersøkelser og blodprøver vil gi nyttig informasjon for å stille er korrekt diagnose og dermed sikre best mulig behandling.

 Det er også mulig å ta EKG av fosteret gjennom buken til hoppa. På den måten kan man få en oversikt over hvordan føllet har det over lengre tid enn det som er mulig med ultralydundersøkelse, og dette kan bidra til å plukke opp hopper som kan nyte godt av medisinsk behandling for å opprettholde drektigheten.