IRAP (Interlukin Reseptor Antagonist Protein)

21.03.2012
Artikkelbilde

 

IRAP (Interlukin Reseptor Antagonist Protein) er en relativt ny og effektiv behandlings form for leddlidelser. IRAP systemet har til hensikt å stimulere kroppens egne hvite blodceller til å produsere anti-inflammatoriske produkter og enzymer (terapeutiske produkter) som kan redusere inflammasjonsprosessen som følge av ledd inflammasjonen.

Behandlingen består i første omgang av utakt av 50-60ml blod fra hesten i en spesiell kontainer med glasskuler i. Blodet står så i varmeskap på 37°C i 24 timer. Glasskulene stimulerer de hvite blodcellene til å danne disse terapeutiske produktene i mangfold. Etter 24t sentrifugeres blodet i 10min ved 4200 omdreininger i minuttet for å separere blod fra serum. Serum, som inneholder de terapeutiske produktene, blir så overført i 5ml sprøyter gjennom et filter («vasking» av serumet), deretter fryst. Mengden serum pr ledd varierer avhengig av leddets størrelse (volum). Normalt sett får vi ut 4x5ml serum – dvs. til 4 behandlinger (igjen varierer noe avhengig av hvilke ledd som skal behandles). Det er viktig å merke seg at det er kun hesten som serumet kommer fra som kan behandles med denne! Serum kan lagres i opp til 12mnd fra uttak.

Hvilke tilfeller kan behandles med IRAP?

For å ha optimal effekt av IRAP behandling må skaden/forandringene være inne i leddet. Dersom det settes en lokal bedøvelse i leddet og hesten blir helt symptomfri kan IRAP vurderes (vi behandler ikke ledd med IRAP hvor dette ikke er utført eller tilfelle). På røntgen kan det være ingen, små eller moderate forandringer. Ledd med store forandringer responderer dårlig. I ledd hvor kirurgisk behandling kan kurere problemet vil ikke IRAP være hensiktsmessig som første behandling (f.eks. løse biter, chip frakturer el. l.). Man må fjerne problemet og i tilfeller hvor det ikke løser haltheten kan IRAP brukes. Dersom ledd har blitt behandlet på tradisjonelt vis med medikamenter som hyaluron syre («hanekam») eller kortikosteroider med kortvarig effekt kan IRAP være et alternativ. Akutte haltheter, som overkoding, kan svare godt på IRAP behandling. IRAP har generelt en dårlig effekt i bakknær (mye pga leddets volum og overvekt av bløtvevs skader som leddkapsel, leddbånd, menisker og korsbånd), seneskjeder, bursaer og beincyster som kommuniserer med ledd. Ved behandling for spatt (kronisk betennelse i hasens glideledd) er fremdeles kortiskosteroider førstevalget.

Hvordan brukes IRAP?

3-5ml IRAP blir injisert i leddet. Ved første gangs behandling anbefales 3-5 injeksjoner (avhengig av graden av halthet og forandringer). Videre opptrening/rekonvalesens vil variere fra tilfelle til tilfelle. Er det mer IRAP til overs kan dette fryses og brukes etter behov. Ved tilbakevendende halthet kan IRAP tas ut og behandles med en dose av gangen. Vi er behjelpelige med å veilede vedrørende bruken.

Hvorfor bruke IRAP?

IRAP, i motsetning til mer tradisjonell medikamentell behandling, behandler direkte den skadelige effekten av inflammasjonen og gjenoppretter brusk funksjonen og dermed hele leddets funksjon. IRAP er godt dokumentert i litteraturen og har gjennomgått forsknings studier. Kortikosteroider, kanskje de mest brukte produktene, har en rask effekt på leddhalthet men ofte kommer haltheten tilbake etter mer eller mindre tid på disse kroniske ledd lidelsene. Det er kjent at ettersom tiden går blir det alt hyppigere mellom ledd behandlingene med et kortikosteroid. Med IRAP behandling i disse tilfellene kan bruken av kortikosteroider reduseres (men noen ganger kan det også være nødvendig) og tidsintervallet mellom behandlinger forlenges samt hestens atletiske funksjon vil sannsynligvis vare lengre. I tillegg har ikke IRAP de samme potensielle bivirkningene som kortikosteroider har (som forfangenhet, kryss lammelse og ødeleggende effekt av brusk i noen tilfeller). Det har også vist seg at IRAP har lavere frekvens av infeksjon i ledd etter behandling sammenlignet med kortikosteroider. Noen få tilfeller av akutt halthet innen 24t av IRAP behandling har blitt rapportert – disse har blitt behandlet med systemisk kortison injeksjon og nedkjøling av leddet. Dopingfristen/karenstiden på IRAP er minimum 14 dager etter siste behandling mens den er minimum 28 dager for en maksimum dose på 24 mg Celeston (det mest brukte kortikosteroidet) pr hest pr behandling. Doser på over 24mg viser seg å ha en usikker dopingfrist så også med langtids virkende kortikosteroider.

IRAP er også en kostnads effektiv måte å behandle ledd på.

IRAP er et godt alternativ som ledd behandling. Ta gjerne kontakt med en av våre veterinærer for å diskutere om IRAP kan være til hjelp for din hest.